BLOG

Facebook Doğal Sınırlarına mı Ulaştı?

YNKLabs tarafından, 28 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı Facebook Doğal Sınırlarına mı Ulaştı?

Aylık 1.25 milyar aktif kullanıcısı ile Facebook dünyanın en büyük sosyal ağı olmaya devam ederken, konu yeni kullanıcılar kazanmaya geldiğinde durum biraz değişiyor.

Global Web Index’in yaptığı araştırmaya göre; geçtiğimiz 6 ayda Tumblr’ın aktif kullanıcı bazlı büyümesi %120 iken, Facebook sadece %2 büyüyebildi. Bu durum dijital dünyada, gençlerin Facebook’tan uzaklaşmakta olmasıyla açıklanıyor.

Üye sayısındaki genel büyümeye bakıldığında Pinterest %57’lik büyüme oranıyla liderliği üstlenirken, Facebook’un üye bazlı büyümesi %6’da kalıyor. Bunun yanı sıra, Instagram, LinkedIn, Twitter, YouTube ve hatta bitti denilen Google + bile yeni üye kazanma konusunda Facebook’tan daha hızlı.

Belirli bir olgunluğa ulaşan platformların büyümesi yavaşlasa da Instagram %36 büyürken, Twitter aktif kullanıcısı açısından %26’lık bir büyüme gösterdi.

Mobil uygulama özelindeyse, şu an Facebook en kalabalık uygulama. 20’li yaşlardaki kullanıcılar üzerine eğilen Snapchat, bu yıl %56 oranında ve hepsinden daha hızlı büyüdü. Ancak bu büyüme Facebook’un Messenger uygulaması ve Instagram tarafından çok yakından takip edildi. Facebook’un, mesajlaşma uygulamasını asıl uygulamanın dışına çıkarmasının, büyümesine olan katkısını da böylece gözlemlemiş olduk.

Facebook’un dışındaki sosyal medya platformları arasındaki çekişme devam ederken; bu yılın başlarında GWI rakamları açıkladığında, Instagram en hızlı büyüyen sosyal ağ idi; şimdi ise hem tüm üyeler hem de aktif üyeler açısından 3. sıraya geriledi.

Yine de dünyanın en büyük sosyal ağının boyutu ve gücü inkâr edilemez. Tüm dünyadaki 3 milyar online kişi olduğunu ve Facebook’un 1.36 milyar aktif kullanıcısı olduğunu düşünürsek, online nüfusun neredeyse yarısının Facebook’ta olduğunu söylemek mümkün.

Facebook belki doğal sınırlarına ulaştı, belki de ulaşmadı; ama sosyal medyadaki dominantlığını sürdürmeye devam ediyor.

  • Facebook
  • Global Web Index
  • Sosyal Ağlar