BLOG

Küçük İşletmelere Sosyal Medya İçerik Yönetimi Konusunda 7 Önemli İpucu

YNKLabs tarafından, 11 Temmuz 2014 tarihinde yayınlandı

Küçük işletmeler, kurumsal şirketlere oranla sosyal medya içerik stratejilerine daha yavaş adapte olurlar. SEO’nun son yıllardaki gelişimi, küçük işletmelerin bu rekabet ortamında kendilerine yer bulmaları için how-tos, e-books, karşılaştırmalı rehberlik ve daha birçok içerik tekniğine uyum sağlamaları gerektiğini gösteriyor.

İçerik bazında, şirket içinde ya da dışarıdan bir ajans yardımıyla ne kadar yaratıcı fikir üretilirse üretilsin yeni, ilgi çekici içerik bulmanın zor olduğu anlar olabilir. İşte yaratıcı içerik üretme konusunda 7 ipucu!

1) Pazarlama İçerikleri Takvimi Oluşturmak!

Bu yöntem sıklıkla göz ardı ediliyor olsa da, içerik takvimi oluşturmak zamanı verimli kullanmak açısından iyi bir yoldur. Pazarlamacıların yüzde atmışı en büyük sıkıntılarının içerik hazırlamanın uzun zaman alması olduğunu söylerken sadece yüzde kırkı bu stratejiyi uygulayarak böyle bir takvim kullanıyor. Bu şekilde yapacağınız aylık planlama ile stratejiden beyin fırtınasına; üretim sürecinden yayınlamaya kadar her adım daha düzenli olacaktır.

2) Neyin işe yarar olduğunu bulmak!

İçerik arayışında, esinlenmek adına diğer sitelere bakmaktan önce, geçmişteki postlardan hangilerinin işe yarar olduklarını analiz etmek gerekir. Google Analytics ve Webmaster Tool’larını kullanarak en çok trafik sağlayan sayfaları keşfedebilirsiniz. Böylece en çok hangi içeriklere bakıldığını ve bu içeriklere bakmak için hangi anahtar kelimeler üzerinden aramalar yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Sosyal medya istatistiklerine bakarak da etkileşim yaratan içeriklerle ilgili iç görüler oluşturabilirsiniz. Paylaşım ve tıklanma sayılarını gösteren kullanımı kolay panelleri kullanarak işe başlayın. Böylece blogların paylaşım kısımlarına yerleştirilen ve bilgi takibi sağlayan Add This gibi uygulamalar kullanarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bu şekilde yöntemler daha önceden hangi konuların ve stratejilerin işe yaramış olduğunu görmenize ve yaratacağınız içeriklerde nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

3) Newsjacking ( anlık reaksiyon) için sosyal medya trendlerini anlamak!

Sosyal medya, popüler konularla ilgili anlık fikirler, içerikler üretmenize de yardımcı olur. Newsjacking ya da trend topic listelerindeki konularla ilgili bir içerik hazırlamak insanların ilgisini daha çok çekecek ve etkileşimi artıracaktır.

Twitter’da belirli aralıklarla değişen trend topic (gündem) listesini takip edebilirsiniz ya da Facebook’ta paylaşılan içeriklerle ilgili kendi içeriğinizi oluşturabilirsiniz. Trend konuları yerel olarak incelemek içinse, Twitter’dan aldığı verilerle harita üzerinde yerel gündemleri gösteren Trendsmap kullanılabilir. Gündemlere farklı açılardan bakabilir, karşıt durum hakkında içerik oluşturabilir veya başka mecralardan alınacak görsel ve videolarla içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz.

4) Anket hazırlamak!

Haberler basit bir anketle birlikte hazırlanabilir. Böylece okuyucuların makale ve infografiklerinizin konusu hakkındaki eğilimlerini tespit edebilirsiniz. Bu araştırma sizin içeriğinizin arka planı açısından önemli olacaktır ve birinci elden aldığınız verilerin kalitesini artıracaktır.

SurveyMonkey Audience ve Google Consumer Surveys gibi web siteleri üzerinden makul fiyatlara anketinizi hazırlayabilir ve istediğiniz cevaplara ulaşabilirsiniz.

5) Görsel içerikler kullanmak!

SEO yöntemlerinin birçoğu arama sonuçlarını yönetebilmek adına metinlere odaklanmış olsa da görseller kullanıcıların daha çok ilgisini çekiyor. Pazar araştırması anketi yapan MarketinSherpa’ya göre görsel kullanarak bilgi vermek içerik hazırlamanın en kolay yolu. Konuyla ilgili daha önceki araştırmalara dayanan bir infografik ya da dış kaynaklı hazırlanan bir görsel blogda kullanılabilir. Okuyucuları bağlantı halinde tutmak için resimler ya da GIF animasyonları metinlerinize ekleyebilirsiniz.

6) Video Blog hazırlayın!

Kaliteli içerik hazırlamanın kolay yollarından biri de içeriğe uygun video yaratmaktır. İnsanların %78’i haftada bir online video izlediğini, %55’i ise her gün online video izlediklerini söylüyor.

Video blog hazırlamak pahalı ya da çok zaman kaybettiren bir olay değildir. Kısa videoları basit webcam görüntüleriyle hazırlamak daha kolaydır. Videolarınızı küçük bir editoryal dokunuşun ardından Youtube a koyabilirsiniz. Animato’nun araştırmasına göre videolar, ürün ya da servisin alımı konularında insanları %78 oranında etkiliyor.

7) İçerik Bölünmesi

Yeni bir konu bulmak ve onun araştırmasını yapmak bazen çok zamanınızı alabilir. Daha önceden oluşturduğunuz belirli içeriklerin içerisinden ekstra içerikler çıkarmak bu konuda size yardımcı olabilir.

Belirli bir konuda ürettiğiniz içerikleri bir araya toplayın ve ‘Web sitesi tasarım ipuçları’ gibi bir başlık altında bloğunuzda paylaşın. Bu okuyucular için daha kapsamlı ve değerli bir içerik olacaktır.

İçerikleri çoğaltmanın bir diğer yolu da daha önce yapmış olduklarınızdan bir bölümü alıp geliştirmektir. Yeni çalışmalar ve bilgiler eklendiğinde, kolayca eski paylaşımınızın güncellenmesi olarak sunabilirsiniz.

SONUÇ OLARAK

İçerik pazarlaması SEO’nun olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir. Potansiyel veya hali hazırda var olan kullanıcılarla etkileşime geçerek ve onların paylaşımlarıyla yürür. Küçük işletmeler için bu sürece dahil olmak zor olabilir ama fikirlerde istikrarı yakalamak önemli bir adımdır. Daha önceden yapılmış içerik stratejilerini anlamak, içerik bulma ve istikrarı korumak açılarından yardımcı olabilecek taktikler veren medya sitelerini araştırmak bu duruma çözüm olabilir.

  • Sosyal Medya
  • Sosyal Yaşam
  • Twitter