BLOG

Markalar ve Tüketicilerin Ortak Korkusu: Facebook ile Bilgi Paylaşmak

YNKLabs tarafından, 17 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı Markalar ve Tüketicilerin Ortak Korkusu: Facebook ile Bilgi Paylaşmak

Facebook markaların, verilerinin güvende olduğunu bilmesini istiyor. Sosyal ağ bu yüzden, reklamverenlere, Facebook’tan reklam satın almak için bilgi paylaştıklarında, bu bilgilerin kimse tarafından görülmemesi garantisi vermesi konusunda bir nevi sempati atağına geçti.

Aslında bu Facebook’un, sadece gizlilik ve güvenlik garantisine ihtiyaç duyan kullanıcılarına gönderdiği bir tür mesajdı. Facebook şimdi, merkezinde veri olan olgun bir reklam işletmesi olarak, pazarlamacıları paylaşım konusunda güvende hissettirmek için adımlar atıyor.

Özellikle, sonbaharda yeni reklam teknolojisi tanıtıldığından beri Facebook pazarlamacıların platformla ilgili rahat hissetmelerini sağlamak için onlarla buluşuyor. Geniş ölçüde yeni teknoloji bazlı taktikleri kapsayan endüstri ile veri diyaloğunun 2015’te daha bile öncelik kazanacağını söyleyen şirket, Atlas adında yeni bir reklam server’ı edindi. Böylece markalar, e-mail listelerini ve diğer tüketicilerin bilgilerini kullanma imkânı sunan “Custom Audiences” gibi reklam ürünlerini kullanabilecekler.

Facebook’un güvenlik şefi Joe Sullivan diyor ki; Facebook’un içeriğindeki kaliteli veri hijyeni ve daha genel bir ekosistem ile ilgili konuşuyoruz. Ancak, e-mail listelerinin çalındığı, ihlallerin ve hack’lemelerin çağında, markalar bazen herhangi biri ile veri paylaşma konusunda gönülsüz olabiliyor.

Reklamverenler, veri paylaşımının rakipler için faydalı olabileceğinden de korkuyor. Ya Facebook Pepsi’nin reklamlarını Coca Cola’nın listesine gösterirse? Bu gerçekten ciddi bir endişe ve Facebook bunun asla olmayacağını söylüyor.

Facebook reklam dünyasına benzeri olmayan bir veri avukatlığı rolü getiriyor ve bunu sadece markalara verilerini nasıl saklayacağını söyleyerek yapmıyor. Bulut pazarlama şirketi Salesforce ile yakın bağı bulunan Facebook, pazarlamacıları kendi iyilikleri için veri yönetim sistemleri almaya yönlendiriyor.

Şirketler, departmanlarını birleştirerek -medya ilişkilerinden, satışa, pazarlamaya kadar- veri hareketlerini tek bir havuzda yavaşça bir araya getiriyorlar.

360i’nin başkanı Jared Belsky; Facebook’un sektörü veri uyumu ve medya hakkında daha çok düşünmeye sevk etmede lider olduğunu söylüyor.

Alandaki bazı oyuncular müşterilerden Facebook’la çok fazla veri paylaşmaya hevesli olmadıklarını duyduklarını söylüyor. Facebook, bir marka sosyal ağa hedef kitlesini bulmak için tüketici mail listesi yüklediğinde bu bilginin şifreli ve çabuk silinebilir olacağını söylüyor.

Belsky, veriyi sisteme bırakma konusunda doğal ve her zaman hissedilen bir korku var; ancak gerçeklik bu değil, diyor.

Facebook’un veri uyanışı, platformda daha çok reklamveren ve daha çok hedefli reklam olmasıyla olduğu kadar daha çok hassas bilginin iyi yönetilmesiyle de ilgili. Bazı sektör üyeleri Facebook’un konuyla son zamanlardaki ilgisinin, yeni teknoloji ve veri kapasitesi inşa eden ve olgunlaşan bir reklam sektörüne işaret etiğini söylüyor.

Sullvian ve Facebook’un Baş Bilgi Yöneticisi Tim Campos, Pazarlamacıları reklam kampanyalarına verileri entegre etme konusunda rahatlatmamanın, daha iyi sponsorlu içerik anlamına geleceğini ve kullanıcılar için daha anlamlı mesajlar verileceğini söylüyorlar.

Campos diyor ki; Kullanmıyorsanız, veri değerli değildir.

Ne dersiniz, markalar veri paylaşımı konusundaki endişelerinde haklılar mı yoksa Campas’un da dediği gibi, kullanılmayan verinin bir değeri yok mu?

  • Facebook
  • Veri Paylaşımı
  • Reklam