BLOG

Sosyal Medya, 2015 Trend Tahminleri

YNKLabs tarafından, 16 Aralık 2014 tarihinde yayınlandı Sosyal Medya, 2015 Trend Tahminleri

Sosyal medya ağlarında önemli değişimler oluyor. Sosyal medya kullanıcısı ve kullanıcı davranışlarının değişmesiyle markaların sosyal medya stratejileri gün geçtikçe eviriliyor. İşte 2015’te öne çıkması beklenen trendler:

Gerçek zamanlı pazarlama
Gerçek zamanlı olarak yapılan sosyal medya pazarlama aktiviteleri farklılaşmak için en iyi yöntem. Klasik içerikler, rutine dönüp, takipçiler duyarsızlaşmaya başladığında; birden bire tansiyonu yükseltip, ilgiyi canlı tutabilirsiniz. Özellikle sosyal medyada markaların görünürlük yarışını düşünürsek; farklılaşmak için bu tip yöntemlere önümüzdeki dönemde daha çok ihtiyaç duyulacağı kesin. Ancak gerçek zamanlı etkileşimler, hızlı ve zekâ dolu anlık diyaloglara girebilmeyi gerektirir. Markanızı iyi anladığınızdan ve onun sesi olarak bu işe girmek istediğinizden emin olmalısınız.

Daha çok bütçe
2015’in en büyük sosyal medya trendlerinden biri; içeriklerinizin gücünü arttırmak için daha çok bütçe kullanmak. Markalar artık daha özelleştirilmiş içerikler üretmeli, paylaşmalı ve bu özelleştirilmiş içeriklerin doğru hedef kitleye ulaşabilmesi için para harcamalılar. Pazarlamacılar ve fikir önderleri, sosyal medyanın artık “bedava” olmadığının; ancak bu yatırımın en iyi şekilde ödüllendirileceğinin de farkında.

Facebook: İçeriklerin hedef kitleye ulaşması ve paylaşılanların, takipçilerin feed’ine düşmesi için reklamlara para harcamamak artık imkânsız.

Twitter: Markaya ilgiyi sürdürmek için gerekli bir mecra olmaya devam edecek; ancak süper(!) yaratıcı olmak gerekiyor ve bu da mesajınızın güçlenmesi için kalemi kuvvetli yazarlarına ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor.

Instagram: Facebook’un bünyesine dâhil olmasıyla daha da yükselen bu mecra, markalar için gün geçtikçe daha önemli bir yer tutmaya başlıyor. Dünya “Instagramcı”larının sizi dinlemesi, izlemesi ve size bağlanmasının anahtarı mesajlardaki yaratıcılık...

Görsel içerik
Birçok farklı araştırma; teknolojinin ve vakit yetersizliğinin insanları yazılı içeriklere değil, görsel içeriklere ilgi duymaya yönelttiğini söylüyor. Bu durum sosyal medya içerikleri için de farklı değil. Twitter kendi bloğunda York Üniversitesi’nden psikolog Jerome Bruner, insanların görsel varlıklar olduğunu ve çalışmalarına göre insanların; duyduklarının %10’unu, okuduklarının %20’sini, buna karşılık gördüklerinin %80’inin hatırladıklarını söylüyor.

Sosyal medya için durumun farklı olmasını beklemek yanlış olur. Facebook ve Instagram görsel içerikler için uygun mecralar oldukları için konu ile mevcut durumlarını iyileştirmeye çalışabilirler. Kendi bloğunda görsel ile atılan tweetlerin diğer tweetlere göre %35 fazla retweet aldığını açıklayan Twitter; ilerleyen dönemlerde görsellerin de 140 karaktere dâhil olmaması konusu ile ilgili bir adım atabilir?

  • 2015
  • Bütçe
  • Gerçek Zamanlı Pazarlama
  • Görsel İçerik
  • Sosyal Medya
  • Trend