BLOG

Nedir Bu Karanlık Sosyallik?

YNKLabs tarafından, 10 Aralık 2014 tarihinde yayınlandı Nedir Bu Karanlık Sosyallik?

Düşünün ki iş yerindesiniz; ilhamınız kaçtı, canınız sıkıldı ve favori siteleriniz arasında zaman gezinmeye başladınız. Birden, Hangi Medcezir Karakteri ile Sevgili Olmalısın, testi merakınızı cezbetti. Sadece yabancı dizi ve belgesel izliyor olsanız da, testi yaptınız ve sonuç, Yaman(!) çıkınca hemen Facebook’ta bir mesaj grubu oluşturup en yakın arkadaşlarınızla paylaştınız.

Direkt Facebook’ta zaman tünelinizde paylaşmadınız; çünkü evet, patronunuzun ya da direktörünüzün iş vaktinde test çözdüğünüzü düşünmesini istemezsiniz ve evet bu sadece en yakın arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz eğlenceli bir içerik.

O zaman siz de karanlıkta sosyallik hareketinin bir parçasısınız, hoş geldiniz.

Hareketin evrenselliği sayesinde, karanlık sosyallik, başka sitelerden web sitenize gelen ziyaretçilerin % 60’ından sorumludur. Peki, bu kadar gizemli bir güç nereden geliyor? Daha da önemlisi, bu durumu müesseseniz için nasıl kullanabilirsiniz? İşte sorularınızın cevaplar:

Öncelikle, nedir bu karanlık sosyallik? Karanlık sosyallik, sitenizin Google araması ya da sosyal ağlarla direkt örtüşmeyen yani kaynağı bilinen bir kaynağa atfedilmemiş web trafiğidir. Diğer sitelerden gelen trafik çoğu zaman belirli etiketlerle tanımlanır, yani burada tanımlanamayan bir trafik söz konusu.

Örneğin; bu blog yazısını sayfadaki “Tweet” butonuna basarak tweetlerseniz pencere linkin sonunda normal linkten farklı bir tag eki ile açılacaktır. Böylece bu linki kimlerin blog aracılığı ile tweetlediğiniz ölçümleyebileceğiz. Sosyal ağlarda paylaşılan içeriklerin etkileşimini ölçümlemek için ise UTM kodları kullanırız. Linklere eklenen bu kodlar sayesinde trafiğin nereden geldiğini tespit edebiliyoruz.

Karanlık sosyallik linkleri; anlamlı bir veri içermez. E-mail, anlık mesajlar veya text mesajları aracılığı ile paylaşılmaları yaygın örneklerdir. Linkteki kodla birlikte kopyalanıp yapıştırılmaları durumlar hariç, otomatik olarak takip etiketleri eklenmeyen metotlarla paylaşılmışlardır. Eğer sitenizin trafiğini analiz ediyorsanız “Direkt” trafik ibaresini de mutlaka görmüşsünüzdür. Google Analytics tarafından direkt olarak işaretlenmiş bu trafik de aslında karanlık sosyallikten kaynaklanıyor.

Aynı zamanda Facebook’un mobil uygulamasından ya da tarayıcıda yeni sekmede açılan bir link her zaman Facebook kaynaklı bir trafik olarak kayda geçmiyor. Facebook’un haber paylaşımı konusundaki liderliği karanlık sosyallik kaynaklarını anlamlı kılıyor.

Gelelim 2. sorunun cevabına; bu durumu müesseseniz için nasıl kullanabilirsiniz? Karanlık sosyallik kaynaklarının bir çocuğu doğası gereği gizli link paylaşımını kapsıyor. Online içerik paylaşan herkes için, okuyucularının çoğu nereden geliyor bilmek önemlidir. Yani karanlık sosyalliğin trafikteki payı yüzde altmış ya da 16 olsun, bu trafiği nasıl kullanacağınızı bilmek sizin avantajınıza olacaktır.

Bir dijital reklam şirketi olan; RadiumOne bazı karanlık sosyalleşme trendlerinin ana hatlarını belirledi. Örneğin, gözlenen kişilerin %32’si link paylaşmak için sadece email, mesaj, IM ya da forumları kullanıyorlar. Sanat ve eğlence, kariyer, seyahat, bilim ve eğitim konuları gizli paylaşım yapılmaya daha eğilimli. Belki de en önemli sonuç şu ki; karanlık sosyallik linkleri halka açık paylaşılan linklerden daha çok tık alıyor; çünkü hedefleri spesifik ve paylaşılan kişiler bu direklikten dolayı linke mutlaka tıklıyorlar.

Yeni keşiflerin ışığında, karanlık sosyalliğinizin başlangıç noktasının maskesini düşürme konusunda yapabileceklerinizden biri de, Facebook’tan eş zamanlı sıçrayışla gelen trafiği kontrol etmek. Çoğu web sitesi, kullanıcı siteyi terk ettikten sonra, işletim sisteminden hangi tarayıcıyı kullandığı bilgisine kadar kullanıcı faktörlü verileri derinlemesine rapor eder. Bu veriler, yazılım analizlerinde her zaman doğru yorumlanmasa da, diğer sitelerden gelen kullanıcılarla ilgili önemli detaylar sağlayabilirler.

Sitenize olan ilgiyi daha derin bir şekilde analiz etmek ve ölçmek için, linklerinizi kısaltabilirsiniz. Kısa linkler, okuyucularınızın, Twitter gibi ağlarda paylaşım yapmak için karakterlerini daha az kısıtlayacaktır. Böylece linkleriniz daha paylaşılabilir olacaktır.

Karanlık sosyalliğin kökeninin büyük kısmı, sosyal ağlarda geniş bir kitleye ulaşıldığından emin olmanız için, Facebook algoritma güncellemelerinin öneminin altını çiziyor. Trafiğin çoğunun bu sosyal ağların mobil versiyonlarından gelmeye başlaması, belki de mobil stratejinizle ilgilenmeniz için iyi bir zaman olduğunu gösteriyordur.

Sonuç olarak, insanların kişisel mesajları ve mailleşmeleriyle oynamanın yolu yok. Dolayısı ile bu ortamda neler döndüğünü ve algoritmasını anlayamayız. Her halükarda tüm bunlara dikkat etmeli ancak; internet kullanıcısının ilgisini çekmek için en iyi yol; onlara ilginç, bilgilendirici ve özgün içerikler sunmak.

  • Karanlık Sosyallik
  • Site Trafiği
  • Sosyal Medya