Sosyal medya uzmanlarının görüşlerine göre Facebook organik erişimi yakalamak ve bağlılığı sağlamak için paylaşımlara bir imaj eklemek şart. “images Facebook engagement” şeklinde bir Google araması yaptığınızda arama sonuçlarından konuyla ilgili yazılan 40 milyon makale olduğunu göreceksiniz.
Konun ehli kişilere göre Facebook paylaşımlarının daha etkileyici olması için fotoğraf paylaşımları yapmak gerekiyor. Peki, bu iyi bir tavsiye mi? Doğru olsa bile hala geçerli mi?
2011 internet pazarlama bilgilerine göre Facebook’ta imaj paylaşmak; video, link ve safi yazıdan oluşan içeriklerden daha fazla ilgi çekiyordu. Bir yıl sonra bu çalışmayı takip eden HubSpot, imajların tüm postlardan yüzde 53 daha çok beğeni aldığını belirtti. Bu bilgiler ışığında hareket eden sosyal medya uzmanları, fotoğaraflı paylaşımlarını arttırdı ve Quintly’ye göre 1 Ocak 2013 ile 1 Ocak 2014 arasında, imajlar tüm Facebook postlarının %54’ü olarak sayıldı.
Şirketlerin Facebook sayfalarına baktığımızda görüyoruz ki imajlar hala trend. Örneğin Sony’nin Facebook sayfasına fotoğraflar hâkim. Popülerlerliklerini sürdürüyorlar ve bir azalma işareti de göstermiyorlar.
Paylaşılan her bir fotoğraf ilgi çekiyor mu?
Fotoğraf paylaşmanın erişimi ve etkileşimi yükseltiyorsa ve daha fazla imaj paylaşımı yapılmaya başladıysa; markaların Facebook sayfalarındaki etkileşim neden aynı şekilde yükselmiyor?
Fotoğraflar da kendi içlerinde ilgi çekme konusunda derecelendiriliyor. Vücudun bir parçasını içeren ve yüz odaklı olmayan paylaşımlar %81 etkileşim oranıyla birinci sırada yer alırken. İnsan görünmeyen ya da vücudun bir parçasını sergilemeyen fotoğraflar tüm etkileşimde %78 ile 2. sırada geliyor. En az bir kişinin yüzünü görebildiğimiz fotoğraflar ise %62 ile en düşük erişime sahip.
Yani görünen o ki; insan yüzü fotoğrafları; vücudun bir parçası ya da insansız fotoğraflardan daha düşük etkileşime sebep oluyor.
Verileri incelersek; komik kedi ve 9gag karikatürleri gibi popüler içerikler Facebook sayfalarına doğal olarak uyum sağlıyor. Ancak Facebook “düşük kaliteli” bulduğu bu içerikleri cezalandırıyor. Kasım 2014 itibari ile algoritmasını tekrar değiştirdi ve bu tip çok reklam kokan içerikleri, imaj olsalar bile cezalandırabilmek için ince ayarlar yapmaya başladı.
Erişimin düşmesinin nedenlerinden biri; imajların bazen erişim istatistiklerini manipüle etmek için kullanılması olabilir. Diğer bir neden; benzer içeriğin çok kez paylaşılması olabilir. Hedef kitleniz aynı caps’i defalarca gördüğünde erişimi arttırmanız kolay olmayacaktır.